Musical ‘IsaVel’: 23 de març de 2014

IsaVelEl diumenge 23 de març, a les 6 de la tarda, s’estrenarà al Teatre La Faràndula de Sabadell (c. d’Alfons XIII, 33) el musical IsaVel sobre la primera sindicalista catalana i lluitadora per les llibertats.

Com a entitat col·laboradora d’aquest espectacle, se’ns ofereixen una oferta d’entrades 2 x 1 a tots els associats de SBDxI-ANC. Si hi esteu interessats podeu escriure a quim@vullentrades.cat o trucar-li a  Quim Antúnez al 972 831114 i 670517161.

El musical ha estat molt ben acollit pel públic i per la premsa a les primeres funcions fetes fins ara a Figueres, Sant Feliu de Guíxols, Palafrugell i Girona, on s’hi ha penjat el cartell d’“entrades exhaurides” en diverses funcions.

El musical recupera la figura d’Isabel Vilà i Pujol (Calonge, 1843 – Sabadell, 1886). Era coneguda com Isabel Cinc Hores per la seva reivindicació de la jornada de cinc hores per als menors de 13 anys. La seva participació en la campanya “Fora quintes!”, la sol·licitud d’una biblioteca per als obrers a Llagostera, la lluita per assolir la jornada de cinc hores per als infants que treballaven a les fàbriques… la van fer una dona paradigmàtica i increïblement moderna en el seu temps.

El 1874, amb el cop d’estat del general Pavia i la il·legalització de la Internacional, va exiliar-se a Carcassona, on va poder formar-se com a mestra. Allà hi passà uns anys fins que el 1880 va tornar a Catalunya per dedicar-se a l’ensenyament. Fundà un col·legi a Barcelona i, més tard, va ser directora d’una escola de nenes de la Institución Libre de Enseñanza a Sabadell, on va morir el 1886.

La seva figura va ser recuperada als anys 90 per l’exsenador Francesc Ferrer i Gironès. És un gran exemple de dona lluitadora en un temps en què les dones no tenien cap mena de protagonisme social. Isabel Vilà n’és ben bé l’excepció que confirma la regla en una obra que té molt a veure amb la situació actual.

Des de l’any 2004, a Sabadell hi ha la plaça d’Isabel Vilà, al barri de Can Puiggener.

Si voleu més informació podeu consultar www.isavel.cat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Acte, General i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.