Catalunya i la Unió Europea: la capacitat d’adaptació de la UE

Experts catalans i de la resta d’Europa convocats per DIPLOCAT coincideixen que la UE acabarà adoptant una actitud pragmàtica per integrar una Catalunya independent

Captura

L’11 de juny del 2015 el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) va organitzar a Barcelona una conferència amb el títol de “Catalunya i la Unió Europea: la capacitat d’adaptació de la UE”. Es tractava de debatre sobre les possibles vies que té la UE per acomodar un hipotètic estat català, que seria el primer cas d’un territori que ja forma part d’un estat membre i que mostra voluntat de continuar integrat en l’estructura europea.

Us deixem algunes de les aportacions més destacades en les diferents taules rodones que s’hi van celebrar:

  • Una declaració unilateral d’independència dificultaria el procés, però un no permanent de Madrid al diàleg és difícilment sostenible. El manteniment de Catalunya dins la Unió Europea seria en benefici de tothom, inclòs l’Estat espanyol.
  • Una Catalunya independent es beneficiaria amb el manteniment de l’euro, sobretot si es pot fer mitjançant un acord monetari. Hi ha hagut més debat sobre quina part del deute espanyol hauria d’assumir una Catalunya independent i, sobretot, com es podria garantir l’accés de Catalunya a la liquiditat monetària. En cas d’adopció unilateral de l’euro, caldria un sistema financer molt estable per poder accedir a la liquiditat sense problemes, sobretot la liquiditat d’emergència.
  • Es preveuen solucions de transició constructives i es descarta que una Catalunya independent quedi fora del mercat únic europeu. A banda del fet que no hi ha cap precedent d’expulsió del mercat únic europeu, els efectes negatius per a l’economia global de la UE, per a la dels estats membres (inclosa Espanya) i per a les multinacionals amb interessos a Catalunya serien massa grans per contemplar aquesta possibilitat. Els acords bilaterals existents avui dia amb països que no són membres de la UE han estat una de les solucions possibles apuntades per al període de transició.
  • La ciutadania és un dret fonamental reconegut pel dret internacional i que no pot veure’s afectat per la bona o mala relació entre països. Els drets de ciutadania europea dels catalans es mantindrien també durant l’etapa de negociació i de transició cap a un estat independent.
  • Hi haurà una resposta pragmàtica de la UE en cas que el proper 27 de setembre una majoria de catalans votin a favor de partits independentistes. La major garantia perquè això sigui així, segons han dit, és que el procés actual mantingui la seva naturalesa plenament democràtica, pacífica i legal.

Per una lectura completa i per accedir als vídeos de les diferents taules rodones us recomanem que accediu al web del DIPLOCAT.

Us recomanem també d’accedir a l‘Storify de les piulades a Twitter amb l’etiqueta .

Logo Diplocat

Aquesta entrada s'ha publicat en General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.