Raül Romeva, 4 de juny. Aportacions, vídeo, i recull fotogràfic de l’acte

Raül RomevaEl dijous passat, 4 de juny vam tenir l’oportunitat d’escoltar i xerrar amb en Raül Romeva, que ens va venir a presentar el seu llibre Som una nació europea (i una carpeta incòmoda i ens va deixar un tastet sobre el seu pas i les impressions personals de més d’una dècada treballant al Parlament Europeu.

L’acte es va celebrar a la Biblioteca de Ponent, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural.

Us deixem algunes de les seves aportacions:

«Hi ha una majoria nacional i sobretot catalana que té un sentiment creixent que demana que canviïn les coses democràticament, socialment, políticament, jurídicament…

»A Catalunya no només és vol recuperar el control del futur, sinó també el control de les institucions, de la sobirania.

»El cas català no és una febrada temporal, hi ha un fons històric que l’acompanya.

»Després del pas per Europa al final et convenç que l’única sortida és la independència, tot i haver valorat altres opcions com el federalisme.

»El fet que l’ús del català sigui idioma de treball en els plenaris només depenia de catorze persones i no va ser possible quan l’esforç tècnic i de recursos era mínim o quasi zero. Ni en el moment més propici no vam tenir el suport del PP ni del PSOE.

»Si volem avançar, donar resposta a les necessitats de la gent, hem de canviar de marc, de terreny de joc, o estem condemnats a continuar segrestats per aquesta manca d’estructura

»Al 27S tenim una oportunitat històrica. L’única sortida és la independència.

»Europa és un conjunt d’aliats i Catalunya no té aliats, però això no vol dir que tinguem adversaris. El to amb què es diuen les coses és tan important com el contingut. No esperem que la resposta vingui de fora. Europa es mourà quan ens hàgim mogut nosaltres. Que no estigui previst no vol dir que estigui prohibit.

»Europa es desperta l’Onze de Setembre del 2012, quan veuen que un milió i mig de persones surten al carrer amb una gran mobilització en què es demana poder votar ser un nou estat europeu. L’Onze de Setembre del 2013 veuen la Via Catalana en què dos milions i mig de persones molt diverses tornen a sortir al carrer i això genera incomoditats. Finalment, el 2014 es fa la V. A escala europea es planteja què passa. Es pregunten perquè el govern espanyol no fa res.

»Europa tal i com està estructurada ja no dóna resposta a les necessitats de la gent. La mostra és la falta de credibilitat en les estructures.

»El sistema estatal està gripat. El canvi de paradigma, d’estatus és una oportunitat. No cal ser independentista per votar a favor de la independència. Ni tan sols cal deixar de ser espanyol per votar independència.»

A continuació us deixem el vídeo i una galeria fotogràfica de l’acte.

Vídeo

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta entrada s'ha publicat en General, Presentació de llibre, Recull fotogràfic, Vídeos, Xerrada i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.