20N. Acte unitari davant la Model. Justícia pels crims del franquisme.

20n FranquismeUn gran acte davant la presó Model exigirà el 20N Justícia pels crims del franquisme

Òmnium Cultural ha presentat aquest dimecres l’acte final de la campanya Justícia pels crims del franquisme, que tindrà lloc el proper 20 de novembre al centre de Barcelona, coincidint amb els 40 anys de la mort del dictador Franco. Un gran acte de justícia i record a les víctimes del franquisme que se celebrarà a les set del vespre davant la presó Model, en la confluència del carrer Rosselló amb el carrer Nicaragua.

L’acte compta amb la col·laboració d’una vintena d’entitats, entre elles, l’Assemblea Nacional de Catalunya.

Un espectacle musical inèdit davant la presó Model

L’acte del 20N tindrà lloc a les immediacions de la Presó Model, un dels símbols de la repressió franquista, on van ser empresonades, torturades i assassinades moltes víctimes del règim dictatorial. Magda Oranich ha recordat que va ser a la Model on el jove llibertari Salvador Puig Antich va ser assassinat al garrot vil el 1974 i on Txiki va passar les últimes hores, abans de ser afusellat a Cerdanyola del Vallès el 1975.

El 20N prendran la paraula diverses víctimes del franquisme, que van patir en pròpia pell la repressió i/o l’exili, o bé l’arbitrarietat i crueltat desmesurada del règim, experts que parlaran sobre la repressió franquista i el seu llegat comparant-lo amb l’experiència d’altres processos similars, i portaveus de les entitats que impulsen la campanya. A més, comptarà amb la presència de representants de les institucions i entitats més rellevants del país

La música també tindrà un espai en aquest acte, amb adaptació a càrrec del grup alcoià Verdcel de cançons representatives de l’oposició cívica al franquisme. Peces de Lluís Llach, Raimon, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet, Joan Isaac i Pi de la Serra seran interpretades per noves generacions de cantautors compromesos com Cesk Freixas, Juanjo Bosk, Montse Castellà o els propis Verdcel. «La música és una eina per cridar i exigir fer justícia. Un catalitzador que no hi haurà impunitat i que no ens aturarem fins que no hi hagi justícia i fem net», ha destacat Alfons Olmo.

Fes-ho possible!
Òmnium ha obert una campanya de micro-finançament per fer front a les despeses de l’acte. Amb una petita aportació, a partir de 10 euros, es pot ajudar a recuperar la memòria de les víctimes del franquisme.

Per a més informació, adhesions d’entitats, aportacions, … podeu entrar al seu web, http://justiciafranquisme.cat/

A continuació us deixem el vídeo de la roda de premsa de la presentació de la campanya:

Us animem a participar i a aportar el que bonament pugueu.

El divendres 20N concentrem-nos davant de la presó Model! Siguem-hi tothom, encarem un nou futur exigint respecte pel nostre passat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Manifestació, Vídeos i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.