L’esport a la nova Catalunya

Esport 14122015

El dilluns 14 de desembre, va tenir lloc una xerrada sobre l’esport a la nova Catalunya a la sala d’actes de la Unió Excursionista de Sabadell.

A l’inici de l’acte, Francesc Serra, en representació de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes i Montserrat Carbó, representant de la UES, van justificar els motius de la xerrada: la situació actual de l’esport a Catalunya i les dificultats amb què es troben entitats i esportistes.

El Sr. Xavier Guerrero, com a regidor de l’Ajuntament de Sabadell, va explicar els problemes que s’han trobat a l’hora de posar en marxa activitats i polítiques en l’àmbit de l’esport. Va puntualitzar que tres dels quatre eixos bàsics de l’equip de govern tenen una relació directa amb l’esport: la participació ciutadana, l’èxit educatiu i la transparència i l’ètica.

Guerrero va deixar clar que, a causa de les noves lleis impulsades pel govern espanyol, costa molt poder donar respostes efectives en molts àmbits, entre ells l’esport. A continuació destaquem alguns dels problemes que va exposar:

– La Fundació de l’Esport Sabadellenc és una entitat creada per l’anterior govern per subvencionar el Centre d’Esports Sabadell de forma incontrolada que s’emporta el 70 % del pressupost de la Fundació, de manera que queden uns recursos molt minsos per a la resta d’entitats i associacions del sector.

– A Sabadell tenim una fantàstica pista d’atletisme, però amb uns costos de manteniment de 285.000 euros anuals, difícilment assumibles per l’Ajuntament.

– Dels 171 milions de pressupost de l’Ajuntament de Sabadell només el 3 % és destina a esports.

– Pel que fa a les lleis estatals, trobem per exemple la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local que es va inventar el PP per arreglar el problema del 5 % i només ha servit per tal que es puguin finançar a costa dels ajuntaments. Amb el pretext de la crisi, enganya els ajuntaments i totes les administracions locals, donant per descomptat la culpa a la Generalitat.

– Una altra llei polèmica és la Llei d’estabilitat pressupostària, que no permet incrementar les despeses de l’Ajuntament i obliga a pagar primer el deute amb les entitats bancàries abans de poder destinar-los a cobrir les necessitats de la població.

Després va ser el torn del Sr. Sergi Blàzquez, advocat, vicepresident de la Plataforma Pro Seleccions i president de l’associació de juristes Drets, que va explicar molt clarament la situació de l’esport a Catalunya. Entre les moltes coses que va dir, podem destacar:

– Actualment, l’esport a Catalunya es troba en una de les crisis més grans de la seva història a causa de les dificultats econòmiques i les noves lleis espanyoles.

– Els 15.000 milions anuals d’impostos que van a Espanya i no tornen fan que les ajudes i subvencions a l’esport s’hagin reduït en un 50 %.

 – La nova Llei de l’IVA, que fixa els tipus per a aquestes activitats al 21 % i equipara les entitats sense ànim de lucre a les societats mercantils, escanya les primeres fent-les inviables.

– La Llicència esportiva única: amb l’excusa de la racionalització del sector esportiu públic, s’obliga a pagar les quotes de tots els esportistes a la Federació Espanyola quan fins ara ho feien a les catalanes, que són les que tenen la despesa. Això representa el 30 % dels pressupostos d’aquestes federacions.

 – El Tribunal Constitucional ha prohibit que una selecció catalana pugui competir contra una d’espanyola. Això fa que les seleccions catalanes existents ja no puguin competir a nivell internacional com fins ara. A més, la nova llei de la Carta Olímpica obliga a ser un Estat per poder tenir seleccions que competeixin internacionalment.

– Amb un Estat propi tindríem molts més recursos i compliríem tota la normativa per poder tenir federacions i participar en competicions internacionals. A més, podríem estar presents en tots els organismes esportius internacionals, en els quals ara no podem figurar com a Catalunya, i tots els esportistes catalans podrien competir per al nostre país i no, com ara, representant a Espanya. Tot això, el fet de poder desfilar com a Catalunya i competir com a nació ens donaria molta visibilitat al món, que equivaldria a imatge, publicitat, més turisme i projecció internacional i, al capdavall, més diners.

Esport nova CatalunyaEn acabar la seva intervenció, es va obrir el torn de preguntes i debat en el qual també van aparèixer idees interessants, com per exemple les següents:

– A Sabadell no hem pogut, o no hem sabut, aprofitar les instal·lacions esportives de què disposem per crear les infraestructures necessàries perquè en fer competicions esportives es generi un negoci addicional per a la ciutat, que ara aprofiten altres poblacions (hotels, restaurants, cinemes, etc.).

– Molts esportistes catalans no es poden mostrar amb banderes del país i fer-ne exhibició perquè tenen signats contractes que ho prohibeixen expressament. Això va en detriment de la imatge i la marca del nostre país.

– La Llei de l’esport espanyola obliga els esportistes a assistir a totes les convocatòries que facin les seleccions espanyoles, de manera que els poden arribar a imposar sancions importants, fins i tot amb la suspensió de la activitat durant 3 anys, en cas d’incompliment.

– També els obliguen a parlar en espanyol, fins i tot entre ells si són catalans.

Volem felicitar els ponents i agrair als assistents que ens van acompanyar en aquest acte tan interessant. Esperem retrobar-nos a la pròxima xerrada.

Us recordem que si voleu conèixer els beneficis de la independència per a l’esport català us podeu adreçar a la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes,  aquí.

Aquesta entrada s'ha publicat en Acte, General, Xerrada i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.