Artur Mas a la xerrada de l’ANC Sabadell: “Hem de perdre la por a tenir por”

Amb puntualitat britànica, a dos quarts de vuit de la vespre, dimarts passat l’Auditori de l’Espai Cultura de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 rebia el president Mas amb una llarga ovació. Aplaudiments —més enllà d’idees o de militàncies— que volien agrair no només la seva presència en la xerrada organitzada per Sabadell per la Independència – ANC a la nostra ciutat, sinó també el seu paper en el tauler de la independència que juga Catalunya les darreres setmanes. A la memòria de tots, la imatge del president jutjat, vist per sentència, en una judicialització de la política que ningú no entén.

 Imatges emocionants per escalfar l’ambient

L’acte va començar amb la projecció del vídeo “#Eleutheromania. Freedom for Catalonia”, que van realitzar el Marc, l’Ane Santiago, l’Aina i la Júlia, al 2014, mentre estudiaven Publicitat a la Universitat Pompeu Fabra. Un vídeo emocionant que dimarts escalfava l’ambient a la sala del carrer d’en Font, plena a vessar de persones desitjoses d’escoltar el protagonista de les darreres setmanes.

El periodista Jofre Llombart va ser l’encarregat de conduir la xerrada, que començava amb una pregunta clara al president Mas: després de quatre anys de procés, com acabarà tot això? La resposta, clara i contundent: “Aquest és l’any més decisiu“. El president Mas afirmava que les forces de l’Estat espanyol “van a rebentar-ho tot” i recordava la necessitat d’exercir el nostre dret a decidir: “Només fent el referèndum, ja hem guanyat”.

La clau és la mobilització de la gent

El president insistia una vegada i una altra en la necessitat de mobilitzar la gent: “les institucions catalanes per si soles són massa dèbils per enfrontar-se a l’Estat espanyol. Pot actuar davant de mil, dos mil, tres mil persones… però davant de dos milions no pot fer res”. Un reconeixement constant a la capacitat de la societat catalana de manifestar-se quan i on calgui per fer valer els seus drets i els seus desitjos de llibertat: “hem d’aprofitar totes les ocasions que se’ns brindin per enviar missatges a Europa i al món”.

Davant els dubtes sobre la reacció d’un estat que es nega a pactar cap referèndum i la decidida actitud del nostre poble a fer-lo, Mas recordava que “l’Estat espanyol té força per fer por. Però hem de perdre la por a tenir por“. Ells tenen la fiscalia, bona part de l’aparell judicial, el control de l’aixeta, un munt de mitjans de comunicació, la capacitat de relació internacional per poder pressionar, els llargs braços de la guerra bruta per carregar-se els lideratges sobiranistes. “I nosaltres, què tenim?  Un projecte clar, una voluntat decidida, les nostres institucions i una capacitat de mobilització que mai no s’ha vist”.

Depèn de nosaltres

“A mi em van comunicar que no podia fer el 9N per correu electrònic, ara envien funcionaris personalment amb la notificació”, comentava per il·lustrar el canvi que està fent l’Estat espanyol davant la reclamació de sobirania de la societat catalana. “No poden enviar l’exèrcit, però per sota d’això poden fer-ho tot. Com més bèstia sigui l’acció de l’Estat espanyol, més potent serà la reacció de Catalunya”.

La independència té un preu, però la dependència té un cost” afirmava el president Mas mentre el micròfon entre les butaques li feia arribar les preguntes. Cobrarem les pensions? A qui haurem de pagar els impostos? “Fins que Catalunya no tingui un estat de ple dret, ningú pot quedar desvalgut”. Catalunya, un cop més, emmirallant-se en Dinamarca amb la voluntat de ser un país d’oportunitats i de justícia. En l’auditori del centre de Sabadell, s’hi podia palpar el somni que, ara sí, tenim a tocar. Tot depèn de nosaltres.

Si voleu reviure l’acte o no hi vau poder assistir, aquí us en deixem el vídeo.

Aquesta entrada s'ha publicat en Conferència, General, Xerrada i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.