Mobilitzem el vot exterior

Quants catalans de l’exterior poden votar a les eleccions?

L’1 de gener del 2017 eren 216.646 els catalans inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA) amb dret de vot en tots els futurs processos electorals (excepte les eleccions municipals en què, els inscrits al CERA, no hi tenen dret a vot).

Hi ha alguns catalans que, tot i residir a l’estranger, decideixen no inscriure’s al CERA. Aquests poden optar entre exercir el seu dret de vot desplaçant-se a Catalunya i votant presencialment a la mesa electoral el dia de la votació o bé utilitzar el vot anticipat els dies previs a la votació a Catalunya.

I un cop sabem això, què podem fer?

Imprescindible

Si ets català, resideixes a l’estranger i vols exercir el teu dret a vot has de tenir clar que:

1. Pel que fa al procediment de vot dels catalans residents a l’estranger, hem de tenir en compte quatre supòsits diferents.

  1. Aquelles persones que s’han desplaçat al consolat espanyol (o secció consular de l’ambaixada) per inscriure’s com a residents permanents al CERA, i, per tant, ja no estan empadronades a Catalunya.
  2. Aquelles persones que s’han desplaçat al consolat espanyol (o secció consular de l’ambaixada) per inscriure’s com a residents temporals a l’ERTA, i, per tant, continuen empadronades a Catalunya.
  3. Aquelles persones residents a Espanya, fora de Catalunya, no consten ni al CERA ni a l’ERTA ni estan empadronades a Catalunya, i, per tant, estan empadronades a un municipi espanyol.
  4. Aquelles persones que, tot i residir a fora de Catalunya o ser-hi temporalment, no s’han inscrit ni al CERA ni a l’ERTA, i, per tant, continuen empadronades a Catalunya.

2. PODRÀS VOTAR DES DE L’ESTRANGER si estàs inscrit als respectius registres.

3. En funció de si estàs inscrit al CERA, a l’ERTA o no estàs inscrit en cap dels dos registres, i en funció d’on seràs físicament els dies previs al la votació, tens les següents opcions:

  1. Si estàs inscrit al CERA et recomanem registrar-te al Registre de Catalans a l’Exterior, tant si seràs a Catalunya el dia de la votació com si no.
  2. En cas que estiguis inscrit a l’ERTA, la teva opció és el vot presencial a Catalunya o el vot anticipat. Això es deu a que, tot i estar inscrit a l’ERTA, mantens el teu empadronament a Catalunya.
  3. En tercer lloc, aquelles persones residents a Espanya, entenem que si volen exercir el seu dret de vot, hauran d’empadronar-se a un municipi català abans de la votació i sol·licitar el vot anticipat. Si no ho fan, no podran exercir el seu vot.
  4. Finalment, en cas que no estiguis inscrit ni al CERA ni a l’ERTA, i no resideixis a un municipi espanyol, mantindràs l’empadronament a Catalunya i per tant podràs optar pel vot anticipat a Catalunya o pel vot presencial a Catalunya.

4. Si, a DIA D’AVUI, ja estàs inscrit al CERA, no te’n moguis. Recorda que et recomanem d’inscriure’t al Registre de Catalans a l’Exterior .

5. I el vot anticipat a Catalunya? Un cop s’hagi convocat el dia de la votació ens explicaran com es podrà exercir el vot anticipat.

6. I el vot presencial a Catalunya? El dia de la votació dirigeix-te al col·legi electoral de Catalunya que et correspongui i exerceix el teu dret a vot.

Si necessiteu més informació, entre a votexterior.cat o escriu un correu electrònic a votexterior@assemblea.cat

Mobilitzem-nos, passa-ho als teus familiars i coneguts que viuen a l’estranger.

Aquesta entrada s'ha publicat en General, mobilització, Referèndum, Referèndum Independència i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.