El Consell per la República es presenta a Sabadell

Dijous, 25 d’abril, presentem el Consell per la República a Sabadell.

Què és, com funciona i per què hem de ser-ne ciutadans?

L’acte se celebrarà al Casal Pere Quart, a 2/4 de 8 del vespre i serà presentat per David ferrer i Laura Arantegui.

Podem fer una connexió en directe, des de Brussel·les, amb Toni Comín, vice-president del Consell per la República.

 

Què és el Consell per la República?

El Consell per la República és una institució creada amb l’objectiu d’institucionalitzar la República Catalana. Vol representar la ciutadania republicana i, juntament amb la Generalitat, fer efectiva la república proclamada el 27 d’octubre del 2017.

Mira el vídeo, aquí

Segons la consellera Clara Ponsatí, amb el Consell per la República “avui diem al món que els catalans ens comencem a organitzar al marge de la legalitat espanyola”.

La força del Consell per la República rau en el nombre de ciutadans que representi. Per això és tant important que una part important de la ciutadania catalana o fins i tot la majoria del país en sigui membre. En política internacional és possible de reconèixer legalment un partit, una associació o una entitat com a representant d’un poble encara que no tingui un estat reconegut diplomàticament, com ho va ser Estònia al seu dia.

Quina legitimitat té?

El Consell per la República basa la seva legitimitat en:

 • L’acord, signat per Junts per Catalunya, ERC i la CUP,  el 8 de març del 2018, en què es preveu la creació d’una Assemblea de Representants i un Consell de la República a l’exili.
 • El referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre i la declaració d’independència posterior. El Consell per la República és una institució que emana del plebiscit fet a les urnes.
 • I, en la lluita per a preservar les institucions pròpies de dos exilis. Abans, el del 1939 al 1977, i ara, el que comença el 2017, quaranta anys després.
L’Estat espanyol no pot perseguir les activitats del Consell i, fins i tot en el cas que es tornés a activar l’article 155 i es dissolgués el Govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, el Consell per la República continuaria funcionant.

Com funcionarà?

El Consell per la República funcionarà amb una assemblea triada per tots els ciutadans amb ciutadania republicana. La ciutadania republicana s’obté apuntant-se al registre ciutadà.

L’assemblea, al seu torn, elegirà el Consell de Govern.

Tot funcionarà per mòbil a semblança de l’administració electrònica creada a Estònia, que permet que totes les activitats dels ciutadans es facin per aquest sistema: eleccions, referèndums, etc. Això vol dir que funciona lliure de la voluntat de l’Estat espanyol.

Què farà el Consell per la República?

 • Desplegar lleis.
 • Redactar una constitució.
 • Acció diplomàtica.
 • Impulsar iniciatives internacionals, com ara demanar l’aplicació de l’article 7 de la Constitució europea contra l’Estat espanyol.
 • Defensar els drets dels represaliats, presos i exiliats.
 • Defensar el del dret d’autodeterminació.
 • Promoció internacional de la cultura catalana.
 • I fer els estudis necessaris per a desplegar la República Catalana

En aquest enllaç de Vilaweb hi tens tot l’historial de les principals notícies del Consell per la República, aquí

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Acte, Consell pre la República, General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.